tiistai 12. joulukuuta 2023

Miksi lepo aiheena kiehtoo minua

Mie oon oppinut, että ihminen on ihanan ihmeellinen kokonaisuus, monien osien summa. Ja
kokonaisuus on silloin hyvä, kun se on tasapainossa. Jos mie koen, että elämäni osa-alueet ovat tasapainossa, tunnen voivani hyvin.

Me tarvitaan hyvinvointia koko olemuksellemme. Eri ihmiset kokevat hyvinvoinnin eri tavoin ja arvostavat erilaisia asioita. Riippuu ihmisen persoonasta, kulttuurista, elämäntarinasta ja monista muista aioista, mitä kukakin nostaa hyvinvointinsa kannalta tärkeimmäksi.

On kuitenkin kolme osa-aluetta, jotka merkittävästi vaikuttavat kaikkien ihmisten elämään ja hyvinvointiin. Jos jotain näistä kolmesta on elämässäsi liikaa tai liian vähän, hyvinvoinnin tärkeä kolmio ei ole tasapainossa.

  • RAVINTO – se mitä syöt ja juot
  • KUORMITUS – työ, opiskelu, liikunta, stressi ja muu kuormitus
  • LEPO – uni, palautuminen ja rentoutuminen
Mie tarvitsen kaikkia kolmea, sillä en ole sarjakuvien supersankari - vaikka joskus siltä tuntuukin!

  • Monipuolinen, värikäs ja maistuva ruoka on ihmisen polttoainetta ja samalla suuri nautinnon lähde.
  • Kaikenlainen aktiivisuus, tekeminen ja liikkuminen on ihmiskeholle luontaista ja hyvin tärkeää sekä ruumiimme että mielemme terveydelle.
  • Palautuminen, kehittyminen ja rentoutuminen kaikesta päivän mittaan tapahtuvasta kuormituksesta ja aivotyöskentelystä tapahtuu nukkuessamme ja levätessämme
Ihminen oppii, kokee ja kasvaa elämän varrella. Mie huomaan sen. Aina oppimamme ja kokemamme ei kuitenkaan vie kasvuamme tasapainoiseen elämään vaan jokin osio voi syystä tai toisesta tulla suuremmaksi ja painavammaksi kuin toiset tai jokin jäädä hyvin pieneksi. Silloin hyvinvoinnin kolmio on vinksollaan, emmekä välttämättä voi kovinkaan hyvin pitkässä juoksussa.

Mulla meni kaikki vinksolleen välissä. Kuormitusta oli työn ja liikunnan takia ihan liikaa, kunnon ravinnolle ei välissä ollut aikaa ja lepoa oli täysin liian vähän.

Koen, että Jumala auttoi minut sellaiselle paikalle elämässä, että tajusin tämän. Olen opiskellut ravintovalmentajaksi, joten ravintoasiat ovat minulle tuttuja. Olen harrastanut kilpaurheilua ja myös aikaisemaan työni takia joutunut urheilemaan. Sekin tie on tuttu. 

Lepo onkin sitten se mielenkiintoinen ja haasteellisempi juttu - se tarkoittaa niin monia asioita. Siksi haluan jotenkin pyöritellä ajatuksia levosta, se on kiehtovaa. Ja koska Jumala on kehottanut minua myös puhumaan uskon levosta ihmisille, se liittyy vahvasti tähän. Teen podcasteja kristillisyydestä ja nimenomaan uskon levosta. Jos sinua kiinnostaa, niin käy kuuntelemassa. Löytyy Apple - ja Google-podcasteista sekä YouTubesta ja Spotifysta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki #22 Kohtaa rohkeasti tunteita - kuten ylpeys

Osasin odottaa häneltä jonkinlaista ylemmyyden tunnetta. Tiesin kyllä, että y lpeydellä on loistavan hyvä itsetunto. Hän nauttii ihailusta j...