lauantai 6. huhtikuuta 2024

Vinkki #13 Tuo ihme juttu ATP - miten tehostat energia-aineenvaihduntaa

Sinun kehosi lihasten toiminta perustuu lihaksen supistumiseen ja rentoutumiseen. Tämä tapahtuu sellaisen yhdisteen kuin ATP (adenosiinitrifosfaatti) vaikutuksesta. ATP on pieni molekyyli, jolla solut kuljettavat energiaa. Kun tämän ATP-yhdisteen kemiallinen sidos katkeaa, se tuottaa energiaa niin, että lihas voi toimia.

Lihaksissasi on ATP:a valmiina vain pariksi sekunniksi. Sen jälkeen tarvitaan kreatiinifosfaattia tuottamaan lisää ATP:a. Sinun elimistösi kreatiinifosfaattivarastot puolestaan kestävät kuormituksessa vain 10 – 15 sekunnin ajan, sen jälkeen varastot loppuvat. ATP:a pitää siis saada lisää.

Hiilihydraateista olevaa sokeria (glukoosia) solut voivat käyttää tuottamaan lisää ATP:a. Päivän aikana ATP:a muodostuu kehossasi jatkuvasti hiilihydraateista ja rasvasta, koska perusaineenvaihduntasi on käynnissä koko ajan. Kovassa kuormituksessa, kuten vaikkapa kovatehoisessa liikunnassa, alkaa kehoosi muodostua maitohappoa, sillä kehosi alkaa hapen avulla tekemään kehossasi olevasta rasvasta ATP:a.

Ihminen, jolla on hyvä rasva-aineenvaihdunta, palautuu helpommin fyysisestä kuormituksesta rasvojen avulla. Jos on huono rasva-aineenvaihdunta, keho käyttää silloin enemmän hiilihydraatteja ja kehon glukoosivarastot loppuvat nopeammin.

Rasva-aineenvaihduntaa voi parantaa tekemällä matalatehoisia, pitkiä liikuntasuorituksia, paastotreenejä sekä kovatehoisia treenejä. Nämä lisäävät lipolyyttisiä entsyymejä lihaksissasi, jolloin keho voi alkaa muuttaa solujesi rasvaa sokeriksi. Energia-aineenvaihdunta kehossasi voi jatkua tehostuneena jopa tunteja kuormituksen eli liikunnan jälkeen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki #22 Kohtaa rohkeasti tunteita - kuten ylpeys

Osasin odottaa häneltä jonkinlaista ylemmyyden tunnetta. Tiesin kyllä, että y lpeydellä on loistavan hyvä itsetunto. Hän nauttii ihailusta j...