sunnuntai 14. huhtikuuta 2024

Vinkki # 16 Liiku matalatehoisesti

Lihaksia käytettäessä energiaa tuotetaan saamistamme ravintoaineista hapen avulla (aerobisesti) tai ilman happea (anaerobisesti). Liikunnan tai lihastyön kuormittavuus ratkaisee sen, kumpi energiantuottomekanismi on vallitseva.

Aerobisessa liikuntakuormituksessa hiilihydraatit ja rasvat hajoavat hapen avulla kemiallisesti hiilidioksidiksi ja vedeksi. Vastaavasti anaerobisessa kuormituksessa hiilihydraattien hajoamistuotteena syntyy maitohappoa, joka jatkuessaan johtaa uupumukseen ja tunteeseen siitä, että lihaksen jäykistyvät.

Matalatehoisella liikunnalla lihasten hapen tarve ei ylitä hapen saantia. Energia tuotetaan silloin veren sokerista tai glykogeenista hapen avulla soluissa. Energian saamisen ja sen riittävyyden kannalta on hyvä tietää, että rasvojen hapettaminen tapahtuu myös aina hapen avulla soluissa.

Elimistösi rasvavarastot ovat käytännössä lähes loppumattomat, joten matalalla tehotasolla voit liikkua hyvinkin pitkiä aikoja. Jos siis energia tuotetaan aerobisesti, kyseessä on sitä niin sanottua kestävyysliikuntaa.

Aerobinen liikunta nostaa sykettäsi, jolloin toistettuna muun muassa sinun yleiskuntosi ja hapenottokykysi paranevat. Tästä taas on apua kaikkea muuta liikuntaa ja yleensäkin kaikkea fyysistä kuormitusta ajatellen.

Aerobisessa harjoittelussa ajatuksena siis on pitkäkestoinen ja matalatehoinen peruskuntoasi kehittävä liikunta. Oikea syketaso löytyy käyttäen apuna vanhaa kunnon muistisääntöä: liikunnan teho on sopiva silloin, kun hengästyy, mutta kuitenkin samalla pystyy puhumaan vaikeuksitta. Esimerkkejä liikuntalajeista, joita voi harrastaa aerobisesti:

* reipas kävely
* hölkkä
* juoksu
* pyöräily
* hiihto
* soutu
* portaiden kiipeäminen
* aerobic
* uinti
* vesijuoksu
* joukkuepelit
* tanssilajit

Matalatehoinen harjoittelu sekä kuluttaa rasvaa että parantaa lihaskuntoa. Säännöllisesti harrastettuna liikunta sen lisäksi että se lisää kehon hapenottokykyä, vilkastuttaa myös verenkiertoa ja aineenvaihduntaakin.

Kerää päivän liikuntasi lyhyissä 10 minuutin osissa tai tee yksittäisiä pitkiä suorituksia – tärkeää kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnillesi on, että liikut tavalla tai toisella.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oletko pelon hallitsema?

Olen kirjoittanut aiemmin pelosta tunteena . Viime aikoina olen pyöritellyt jälleen tuota aihetta. Tein nimittäin muistiinpanoja uutta podca...