torstai 4. huhtikuuta 2024

Vinkki #12 Kehon legopalikat - proteiini

Proteiinista saat aminohappoja, jotka ovat käytännössä kehosi rakennuspalikoita. Näistä rakennuspalikoista rakennetaan muun muassa lihaksesi. Proteiinisynteesissä kehomme solut valmistavat ravinnostamme saamista aminohapoista tarvitsemiamme proteiineja. Siksi meillä pitäisi olla kehossa koko ajan proteiinipitoisesta ruuasta saatavia aminohappoja vapaana ja käytettävissä. Tätä ”tankkia” kutsutaan aminohappopooliksi.

Kun pooli on täynnä, keho voi napata sieltä aminohappoja käyttöön vaikkapa:

* kun flunssa uhkaa: aminohappoja tarvitaan sairauksia vastaan kehossamme taistelevien valkosolujen rakentamiseen
* lihasten rasituksessa: esim. voimaharjoittelun yhteydessä proteiinisynteesiin
* aivotyöhön, opiskeluun: hermojen ja aivojen välittäjäaineiden proteiinisynteesiin
* veren punasoluihin ja hemoglobiiniin
* ja tietysti peruselintoimintoihimme

Proteiinit eivät voi suoraan imeytyä vaan ne pilkkoutuvat esimerkiksi aminohapoiksi. Eläinkunnan tuotteista, kuten vaikkapa maidosta tai lihasta, saat kaikkia kehomme tarvitsemaa yhdeksää välttämätöntä aminohappoa. Ihmiselle välttämättömiä yhdeksää aminohappoa meidän kehomme ei pysty valmistamaan itse muista aineista, siksi niitä on saatava ruuasta.

Jos ihminen ei syö proteiinia eikä saa aminohappoja, keho alkaa purkamaan niitä veren valkosoluista. Silloin sairastumisen ja infektioiden riski kasvaa. Proteiini auttaa myös treeneistä ja muusta kuormituksesta palautumiseen.

Proteiinin tarve riippuu kuormituksen suuruudesta ja elämäntilanteesta kokonaisuudessaan. Vaihteluväli on 1-2 g/painokilo/vrk. Proteiineja voidaan hyödyntää 15-25 g/ateria. Esimerkiksi stressitilanteessa olisi tärkeää saada 4-5 kertaa päivässä proteiinia ja aktiiviurheilija tarvitsee viisi kertaa päivässä proteiinia, kun hän syö 5-7 ateriaa päivässä. Proteiinista saa 1 grammasta 4 kilokaloria energiaa.

Tankin eli aminohappopoolin saa täyteen syömällä monipuolisesti useita kertoja päivässä hyviä proteiineja:

* lihaa, kalaa, kanaa, kalkkunaa, kananmunaa, maitotuotteita, soijaa, kvinoaa, palkokasveja jne.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki #22 Kohtaa rohkeasti tunteita - kuten ylpeys

Osasin odottaa häneltä jonkinlaista ylemmyyden tunnetta. Tiesin kyllä, että y lpeydellä on loistavan hyvä itsetunto. Hän nauttii ihailusta j...