torstai 11. huhtikuuta 2024

Vinkki #15 Rasvaa, rasvaa, rasvaa...enemmän ja vähemmän

Rasvat ovat monesti se ravinnon osa-alue, josta on hyvä vähentää, jos on tarve rajoittaa energian saantia. Rasvasta saadaan 1 grammasta 9 kilokaloria energiaa. Useimmilla suomalaisilla rasvojen osuus ravinnosta on aika lailla suuri, johtuen kaikesta saamastamme piilorasvasta.

Rasvoja saa ja pitää kuitenkin syödä, niillä on tärkeä rooli kehomme toiminnoissa. Mutta rasvojen laadulla on merkitystä – meidän pitääkin saada hyviä, pehmeitä rasvoja, koska ne ovat tärkeitä:

* hormonituotannon ja vastustuskyvyn ylläpitämisessä
* tulehduksien vähentämisessä
* aineenvaihdunnan säätelyssä
* solujen rakennusaineena ja energiantuotossa
* sen mukana saadaan rasvaliukoisia vitamiineja (A, D, E) ja välttämättömiä rasvahappoja

Rasvaa tulee ruuasta piilorasvana ruokien mukana, kuten juustosta, valmisruoista, lihasta, makkaroista ja leivonnaisista sekä näkyvänä rasvana, kuten öljystä, margariinista, kasvirasvalevitteestä, voista ja rasvaseoksista.

* suosi kasviöljyjä, pähkinöitä, siemeniä, rasvaista kalaa ja avokadoa (kookosrasvaa vain kohtuudella)
* vähennä voita, rasvaista lihaa, makkaroita ja rasvaisia herkkuja



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki #22 Kohtaa rohkeasti tunteita - kuten ylpeys

Osasin odottaa häneltä jonkinlaista ylemmyyden tunnetta. Tiesin kyllä, että y lpeydellä on loistavan hyvä itsetunto. Hän nauttii ihailusta j...