perjantai 19. tammikuuta 2024

Hurjien tilanteiden läpi kriisistä kriisiin

Kaikki me koemme jonkinlaisia kriisejä elämämme aikana. Suurempia ja pienempiä, pitkiä ja lyhyempiä. Mie oon kohdannu niitä henkilökohtaisessa elämässä ja erityisesti töissä - olinhan 13 vuotta poliisissa. Tosin tavallisen ihmisen kriisi on poliisille arkipäivää. Joskus olen sitä ajatellut, että onkohan käsitykseni kriistitilanteesta jotenkin hämärtynyt.

Jokaisen tapa reagoida kriiseihin on yksilöllinen ja mikä on tosiaan toisen kriisi, se voi olla toiselle jokapäiväistä. Siksi ei tule koskaan vähätellä toisten mutta ei myöskään omia kokemuksiaan ja tunteitaan kriisin hetkellä.

Kriisi tarkoittaa sitä, että sinulle on tapahtunut jotain uutta, kenties yllättävää, jota voi olla vaikea kohdata ja käsitellä. Se voi olla esimerkiksi menetys, sairastuminen tai muu elämänmuutos. Kriisin hetkellä on normaalia tuntea hyvin monenlaisia tunteita. Voit tuntea itsesi avuttomaksi, pelokkaaksi, vihaiseksi hätääntyneeksi ja niin edelleen. Sinulla voi olla hyvinkin turvaton ja yksinäinen olo.

Kriisi saattaa aiheuttaa myös erilaisia fyysisiä oireita, kuten huonovointisuutta, heikotusta, ahdistusta, masentuneisuutta, unettomuutta, ärtyneisyyttä ja kipuja. Kaikilla on yksilöllinen kyky kestää vaikeita elämäntilanteita. Se mistä toinen selviää nopeasti, siitä voi toisella
kestää pitkä aika toipumiseen ja elämän niin sanottuun normalisoitumiseen.

Toisinaan kriisit nostattavat esiin muistoja ja tuntemuksia menneisyyden tilanteista, silloin kriisi voi tuntua monin verroin hankalammalta ja raskaammalta. Mutta vaikea elämäntilanne voi toistaalta olla tilaisuus kasvaa, vahvistua ja opetella itsensä, reaktioidensa ja elämänsä arviointia.

Ei voida sanoa, millaisesta tilanteesta tai tapahtumasta seuraa kriisi. Se voi olla jokin äkillinen tapahtuma, ennalta arvattava elämänvaihe tai pitkään jatkunut kuormitus, joka kriisin saa aikaiseksi. Kehitys- ja elämäntilannekriisit liittyvät elämän varrella tapahtuviin muutoksiin ihmisen siirtyessä elämänvaiheesta toiseen. Esimerkkeinä lapsen syntymä, muutto toiseen paikkaan, avioliitto tai vaikkapa lasten muutto kotoa.



Traumaattinen kriisi syntyy usein voimakkaan tai epänormaalin tapahtuman seurauksena. Yleensä siihen liittyy suuri tunnejärkytys, jota on vaikea käsitellä ja kohdata eikä itsellä välttämättä ole siihen voimavaroja. Usein traumaattinen kriisi liittyy tapahtumiin, joissa ihmiselle elintärkeät asiat, kuten henki ja terveys, ovat vaarassa. Esimerkkinä väkivallan
kohtaaminen, läheisen kuolema tai itsemurha, vakava oma tai läheisen sairastuminen, suuronnettomuudet ja luonnonkatastrofit. 
Kriisin voi aiheuttaa myös taloudelliset vaikeudet, työttömyys, rikollisuus tai riippuvuudet.

Kriisistä voi kuitenkin selviytyä, vaikka se tuntuu usein varsin vaikealta, raskaalta ja ylitsepääsemättömältä. Sinullakin on ominaisuuksia, joilla kriisistä selviää. Kriiseihin on tarjolla myös monenlaista asiantuntija-apua, riippuen siitä, millaisesta kriisistä on kyse. Kriisin keskellä eläminen heikentää vahvasti kokemustamme hyvinvoinnista. Silloin on tärkeää muistaa omat vahvuudet ja ne tilanteet, jolloin on aiemmin mennyt kriisistä eteenpäin ja ylikin.

Kriisin keskellä on vaikea levätä. Minulla on ollut parin vuoden sisällä oikein kriisien suma: isän vaikean sairauden paheneminen, aivan liikaa töitä ja omaishoitajan sijaisuutta, ainoan lapsen muutto toiselle paikkakunnalle opiskelemaan, epäily omasta vakavasta sairaudesta...ja muuta pikkusälää. Nämä kaikki uuvuttivat minut aivan täysin!!

 Selvisin kuitenkin niistäkin. Siihen auttoi minulla uskon lepo, johon olen saanut astua. En tiedä mitään ihanampaa... Puhun tästä uskon levosta paljon omissa podcasteissani. Alla suoraan ensimmäinen osa sarjasta, jossa puhun kristillisestä uskosta - levosta, vaelluksesta ja taistelusta. Voit katsoa myös muita aiheita YouTube-kanavaltani.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki #20 Liiku myös kovalla teholla

Kovatehoisessa liikunnassa ja lihasrasituksessa hengitys- ja verenkiertoelimistö ei kykene huoltamaan lihasten hapentarvetta, jolloin lihaks...