tiistai 9. tammikuuta 2024

Yöunet - paljonko on tarpeeksi?

Uni on kaikille tärkeää. Paljonko on tarpeeksi unta juuri sinulle – se onkin vaikeampi sanoa tarkalleen. On kuitenkin arvioita, jotka ovat hyviä suuntaa antavaksi neuvoksi.

Suomalaiset Käypä hoito – suositukset (Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia, joita laatii Suomalainen Lääkäriseura Duodecim yhdessä erikoislääkäriyhdistysten kanssa lääkäreille, terveydenhuollon
ammattihenkilöstölle ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi) antavat iänmukaisen unentarvearvion:

Ikäluokka
0–3 kk
4–11 kk
1–2 v
3–5 v
6–13 v
14–17 v
18–25 v
26–64 v
65– v
Unentarve
14–17 t
12–15 t
11–14 t
10–13 t
9–11 t
8–10 t
7–9 t
7–9 t
7–8 t

Unen laatua voivat heikentää monenlaiset tekijät elämässämme. Siihen vaikuttavat muun muassa persoonallisuutemme, tottumuksemme ja elämäntilanteemme sekä siinä tapahtuvat muutokset. Myös käyttämillämme nautintoaineilla on usein merkittäviä vaikutuksia uneemme. Kofeiini, tupakka ja pienehkökin määrä alkoholia voivat vaikuttaa unemme eri vaiheisiin. Nautintoaineita voimme itse vähentää tai lakata käyttämästä unemme laadun takaamiseksi.

Jos biologinen vuorokausirytmimme sekoittuu jatkuvasti, sillä on suuri vaikutuksia uneemme. Epäsäännölliset nukkumistottumukset, vuorotyö ja matkustelu aikavyöhykkeeltä toiselle sekoittavat biologista kelloamme. Näihin tekijöihin ei kaikkiin ole mahdollista itse aina vaikuttaa, mutta unirytmin pitäminen niin säännöllisenä kuin mahdollista ja hyvä valmistautuminen sen muutoksiin auttavat.

Elimistömme häiriöt voivat myös olla syynä. Untamme häiritsee kipu, levottomat jalat -oireyhtymä, refluksitauti, hengenahdistus, eturauhas- ja vaihdevuosioireet, uniapnea jne. Joillakin lääkkeillä on myös vaikutuksia nukkumiseemme. Näihin unta häiritseviin tekijöihin saattaa saada apua lääkäriltä, mikäli häiriötä voidaan hoitaa, lääkettä vaihtaa tms.

Syitä huonoon uneen on siis monia. Joillekin niistä emme vain voi tehdä mitään. Mutta hyvästä unihygieniasta huolehtiminen on ensisijaisen tärkeää juuri silloin, kun elämässämme on itsestämme riippumattomia tai hallitsemattomia uneemme vaikuttavia tekijöitä. Jos nukut hyvin, nauti unesta ja nukkumisestasi. Pidä yöuniasi arvossa. Mie todella pidän!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki #24 Kohtaa rohkeasti tunteita - kuten yllätys

Voi miten ihmeellisen odottamaton tuo tapaaminen olikaan. Yllätys sai  minut ilahtumaan ja ällistymään omalla saapumisellaan enkä meinannut ...