tiistai 16. tammikuuta 2024

Vahva mieleni tarvitsee hoivaa - olen jääräpää

Ihmisen mieli - järkemme - on vahva. Joskus niin vahva, että sinun on oikeasti tehtävä töitä muuttaaksesi jotain mielesi pinttymää. Mutta mielesi on myös se osa-alue, jonka avulla voit kääntää asioita voitoksesi. Mielesi tarvitsee hoivaa ja huoltoa, jotta se on sinun puolellasi ja voit työskennellä yhdessä mielesi kanssa. Sinulla on paljon keinoja huoltaa mieltäsi.

Mielesi rakastaa sitä, kun kokeilet jotain uutta ja rikot totuttuja rutiinejasi. Yllätykset eivät ole koskaan mielellesi pahaksi. Kun haastat mielesi uusilla kokemuksilla, saat erilaisia näkökulmia elämääsi. Vieraile uusissa paikoissa, opettele uusia taitoja, koeta nähdä asiat ja paikat jonkun toisen silmin.

Hyvän lisääminen toisten elämään tuo aina tunteen merkityksellisyydestä. Toisten tukeminen ja auttaminen, yhteisöllinen toiminta ja vaikkapa vapaaehtoistyö ovat oivia keinoja irrottautua omista kuvioista ja oman navan tuijottelusta.

Tunteet ovat joskus kinkkinen juttu. Mielellämme väistelemme etenkin vaikeita tunteita tai suuria tunteenpurkauksia. Tunteet ja niiden herättämät ajatukset ovat kuitenkin meille tärkeitä ja oikealla tavalla kohdattuina valtava suuri voimavara. Murehtiminen ja huolehtiminen rasittavat sinua, mutta tunteiden tarkasteleminen silloin, kun on seesteisempi olo, hyödyttää sinua erityisen paljon. Kun mietit, millaisia tunteita päivän mittaan olet tuntenut ja 
millaisissa tilanteissa ja miten niihin reagoit, olet seuraavalla kerralla hitusen valmiimpi kohtaamaan samankaltaiset tilanteet uudelleen.

Sinun on luotettava siihen, että kaikki ajatukset ja tunteet ovat sallittuja ja niiden voi antaa tulla kohti ja sitten mennä ohi. Pahinkin tunnepiikki kestää vain noin 15-20 minuuttia ja kun kohtaan tuon tunteen sen aikaa, seuraavalla kerralla pahinkin tunne onkin jo laimeampi. Tunteisiin ei tarvitse jäädä vellomaan. Sinä saat iloita elämästä myös vaikeina aikoina ja vaikeiden tunteiden ympäröimänä. Silloin kun jostain tulee iloa, ota se vastaan!

Kävelylenkki, päiväunet, hyvän kirjan lukeminen, onkiminen laiturin nokassa, kahvihetki ystävän seurassa, hyvä ruoka, puhelu ystävälle. Nämä kaikki hemmottelevat mieltäsi, jos ne ovat sinulle mieluisia asioita. Harrastukset, ystävät, lähimmät rakkaasi – niissä on yllättäviä voimavaroja
sopivassa määrin nautittuina. Vaikeinakaan aikoina älä jää yksin. Sinä olet tärkeä ja niin arvokas, että ansaitset kaiken avun ja tuen.

Kun kohtaat ihmisiä, unohda muut asiat. Kuuntele ja puhu, katso silmiin ja ole läsnä. Se voi joskus olla vaikeaakin, jos elämä on hektistä. Mutta pienet kohtaamiset voivat tulla hyvin merkitykselliseksi, kun niissä on aitoa vuorovaikutusta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki #20 Liiku myös kovalla teholla

Kovatehoisessa liikunnassa ja lihasrasituksessa hengitys- ja verenkiertoelimistö ei kykene huoltamaan lihasten hapentarvetta, jolloin lihaks...