keskiviikko 13. maaliskuuta 2024

Vinkki #1 Tarvitset kolmen kovan tasapainoa

Sinä olet ihanan ihmeellinen kokonaisuus, monien osien summa. Ja kokonaisuus on hyvä, kun se on tasapainossa. Kun koet, että elämäsi osa-alueet ovat tasapainossa, tunnet voivasi hyvin.

Sinä tarvitset hyvinvointia koko olemuksellesi. Eri ihmiset kokevat hyvinvoinnin eri tavoin ja arvostavat erilaisia asioita. Riippuu ihmisen persoonasta, kulttuurista, elämäntarinasta ja monista muista aioista, mitä kukakin nostaa hyvinvointinsa kannalta tärkeimmäksi.

On kolme osa-aluetta, jotka merkittävästi vaikuttavat kaikkien ihmisten elämään ja hyvinvointiin. Jos jotain näistä kolmesta on elämässäsi liikaa tai liian vähän, tämä hyvinvoinnillesi tärkeä kolmio ei ole tasapainossa.

RAVINTO – se mitä syöt ja juot
KUORMITUS – työ, opiskelu, liikunta, stressi ja muu kuormitus
LEPO – uni, palautuminen ja rentoutuminen

Tarvitset kaikkia kolmea, sillä et ole sarjakuvien supersankari - vaikka joskus siltä tuntuisikin!

* Monipuolinen, värikäs ja maistuva ruoka on ihmisen polttoainetta ja samalla suuri nautinnon lähde.
* Kaikenlainen aktiivisuus, tekeminen ja liikkuminen on ihmiskeholle luontaista ja hyvin tärkeää sekä ruumiimme että mielemme terveydelle.
* Palautuminen, kehittyminen ja rentoutuminen kaikesta päivän mittaan tapahtuvasta kuormituksesta ja aivotyöskentelystä tapahtuu nukkuessamme ja levätessämme.

Ihminen oppii, kokee ja kasvaa elämän varrella. Aina oppimamme ja kokemamme ei kuitenkaan vie kasvuamme tasapainoiseen elämään vaan jokin osio voi syystä tai toisesta tulla suuremmaksi ja painavammaksi kuin toiset tai jokin jäädä hyvin pieneksi. Silloin hyvinvoinnin kolmio on vinksollaan, emmekä välttämättä voi kovinkaan hyvin pitkässä juoksussa.

Mieti, onko jokin/jotkut näistä kolmesta hallitseva tai aivan unohduksissa.

"HYVÄN LISÄÄMINEN ELÄMÄÄN TOIMII PAREMMIN KUIN JATKUVA YRITYS HÄÄTÄÄ HUONOA" ~Henna Elisabet



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki #21 Arvostatko itseäsi? Testaa tehtävän avulla

Arvostavassa kyselyssä (Appreciative Inquiry, David Cooperrider and  Suresh Srivastva, 1987.) ajatuksena on keskittyä ongelmien sijaan  mahd...