perjantai 15. maaliskuuta 2024

Vinkki #2 Löydä arvoistasi reitti motivaatioon

Sinun mielesi on vahva. Mieli on usein se, joka vaikuttaa eniten kokemuksiimme ja onnistumisiimme hyvinvoinnin saralla. Sinun on siis hyvä suostua tekemään yhteistyötä mielesi kanssa. Se ei ole vihollisesi vaan hyvä kumppani, joka tarvitsee ymmärrystä ja armollisuutta.

Hyvinvoinnin ja tasapainon löytäminen alkaa motivaation löytymisestä. Siitä, että sinulla on henkilökohtaisesti juuri sinua varten tarpeeksi hyviä syitä tehdä muutoksia. Hyvinvoinnin prosessi on etenevä ja muodostuu hyvin pienistä teoista ja niiden toistamisesta. Tarvitaan lisäksi oivallus siitä, kuinka juuri sinä reagoit ja toimit eri tilanteissa ja millainen rooli mielelläsi tässä on.

Pysyvän motivaation löytäminen voi olla syvällä. Motivaation taso myös vaihtelee. Sinä et motivoidu käskystä, et omasta tai muiden. Motivaatio kuitenkin löytyy, kun selvität, mikä on sinulle elämässäsi kaikkein tärkeintä – mitkä ovat sinun syvimmät arvosi. Arvoista kumpuavat syysi.

Meillä on kyllä tietoa hyvinvoinnista ja sitä on koko ajan saatavilla lisää. Mutta saamamme ja hakemamme tieto ei muutu automaattisesti tekemiseksi. Meille ei useinkaan riitä, että tiedämme, mitä meidän pitäisi tehdä. Siksi valmiit liikunta-, ravinto- ja ajanhallintaohjelmat ovat vaikeita noudattaa ja tulokset hyvin harvoin ovat pysyviä. Usein käy niin, että kun tietty kuuri tai ohjelma on ohitse ja tavoitekin ehkä saavutettu, lopulta palaamme kuitenkin vanhoihin tapoihimme. Ja koemme tietysti valtavia pettymyksen ja epäonnistumisen tunteita.

Lyhytaikaisuus tuottaa lyhytaikaisia tuloksia. Mitä nopeammin tulos saavutetaan, sitä nopeammin se luultavasti myös menetetään. Sinun on ajateltava ennen kaikkea pysyvyyttä ja pitempää, koko ajan etenevää prosessia, kun mietit onnistumista. Lisäykset ja muutokset, joita elämässäsi teet hyvinvointia ajatellen, tulisi olla sellaisia, jotka jatkuvat koko elämäsi ajan tästä eteenpäin. Luovuta hellästi projekti- ja kuuriajattelusta ja hyväksy etenevä ja alati muuttuva tulevaisuuden näkymä.

Sinulla saattaa olla tiukassa istuvia, piintyneitä tapoja, joiden vuoksi sinusta tuntuu, että uuden opettelu on todella vaikeaa. Kova tahtotila ja itsekurikaan eivät riitä. Siksi tarvitset tarpeeksi hyvän syyn. Terveys tai jokin muu hyvältä ja ylevältä kuulostava asia ei välttämättä ole riittävä syy, sillä järkiperusteet ovat tässä asiassa hyvin hatara pohja motivaatiolle.

Tässä kohden tulevat tärkeimmäksi sinun arvosi – ne mitkä syvällä sinussa säätelevät sen, mikä on sinulle elämässä kaikkein tärkeintä. Sinun arvoistasi löytyvät tarpeeksi vahvat syyt rakastaa itseäsi ja pitää itsestäsi huolta niin, että elämäsi on tasapainossa niin ravinnon, kuormituksen ja levon suhteen kuin ihan kaikkinensa tarkasteltuna.

Sinä voit löytää arvosi, kun paneudut niihin hetkeksi ja tutkailet, mikä on sinulle elämässä kaikkein tärkeintä. Kun oivallus arvoista tulee, se luo hyvän pohjan koko elämäsi matkalle. Ne antavat myös syyn jaksaa ja jatkaa vaikeinakin päivinä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki #20 Liiku myös kovalla teholla

Kovatehoisessa liikunnassa ja lihasrasituksessa hengitys- ja verenkiertoelimistö ei kykene huoltamaan lihasten hapentarvetta, jolloin lihaks...