keskiviikko 27. maaliskuuta 2024

Vinkki #8 Elämääsi älliä ja potkua hiilareista!

 Hiilihydraattien tärkein tehtävä on hyvin merkittävä: sinun hermostosi   vaatii hiilareita. Aivot, selkäydin, ääreishermosto ja kehosi solut tarvitsevat hiilihydraatteja yksinkertaisesti toimiakseen. Jotta sinulla olisi nopea reagointikyky, hyvät hoksottimet ja räjähtävyyttä, tarvitset ravintoosi hyviä hiilihydraatteja.

Viime vuosina on paljon hehkutettu vähähiilihydraattisia ruokavalioita ja niiden etuja. On kuitenkin painavia syitä, miksi hiilihydraatteja ei pidä vältellä kokonaan. Ihmisen aivot tarvitsevat joka päivä evääksi noin 140 grammaa (560 kcal) glukoosia, joka on aivojen ainoa energianlähde ja elimistön tärkein sokeri.

Helpoiten glukoosia saadaan, kun ruuassa on tarpeeksi hiilihydraatteja, sillä se muuttuu elimistössämme glukoosiksi. Glukoosia on kehossasi varastoituneena glykogeenina maksaan, lihaksiin ja vereen – mutta esimerkiksi tehokas liikunta kuluttaa nämä varastot loppuun jo puolentoista tunnin aikana.

Hiilareiden tarvetta lisäävät kaikenlainen kuormitus: työ, liikunta, aivotyöskentely, ärsykkeet jne. Grammassa hiilihydraattia on 4 kilokaloria energiaa.

* mitä enemmän kuormitusta, sitä enemmän tarvitaan myös hiilihydraatteja
* aktiiviurheilija tarvitsee reilusti enemmän kuin 140 g hiilihydraattia päivässä - unohda siis vähähiilihydraattiset ruokavaliot, jos aiot olla menestyvä urheilija

Paljonko on 140 g hiilaria, jos söisit sen kerralla?

* lähes kilo keitettyjä perunoita tai täysjyvämakaronia
* tai yli puoli kiloa keitettyä tummaa riisiä
* tai 11 palaa ruisleipää
* tai melkein kolme litraa kevytmaitoa
* tai kuusi banaania



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki #20 Liiku myös kovalla teholla

Kovatehoisessa liikunnassa ja lihasrasituksessa hengitys- ja verenkiertoelimistö ei kykene huoltamaan lihasten hapentarvetta, jolloin lihaks...