maanantai 25. maaliskuuta 2024

Vinkki #7 Ei ne suuret haaveet vaan pienen pienet teot

Pysyvä muutos lähtee niin pienistä teoista, että se on kertakaikkisen hassua. Ja niin ihanan armollista! Olet saattanut usein olla tilanteessa, jossa ajattelet, että kaiken täytyy nyt muuttua. Sitten olet tehnyt hyvän suunnitelman ja ryhtynyt toimeen. Jonain päivänä – useasti se päivä tulee hyvinkin nopeasti – teet sitten jotain, mikä ei kuulunut tähän suunnitelmaan. Koet, että repsahdit ja mokasit. Tästä seuraa valtava epäonnistumisen ja huonommuuden tunne, kun suunnitelmasi ei toiminutkaan.

Sinä voit unohtaa tuon kaiken edellisen. Sinä saat antaa anteeksi itsellesi nuo hetket. Sinun mielesi on niin vahva, että epäonnistumisen mahdollisuus oli jo alun alkaenkin huomattavasti vahvempi kuin onnistumisen. Tätä sinä et välttämättä tiennyt.

Muutos lähtee kovin pienistä teoista. Niin pienistä teoista, että yksittäisinä ne olisivat vain hyttysen ininää suurkaupungin sykkeessä. Mutta kun toistat samaa, pientä tekoa päivästä toiseen, viikosta toiseen, kuukaudesta toiseen, siitä tulee pysyvä tapa, joka tuo pysyviä muutoksia. Isommat unelmat koostuvat pienemmistä osasista, joita välitavoitteiksikin kutsutaan.

Iso tavoite on pilkottava pieneksi. Sinä tarvitset aikaa, ystäväni. Jaksaaksesi tehdä jotain samaa kuukausien ajan, sen on oltava helppo ja pieni asia, jota toistat niin kauan aikaa, että sinä et enää ajattele sitä. Sen on myös sovittava sinun tapaasi elää. Sinun olosuhteesi ovat tärkeät. Asiat joista elämässäsi jo pidät ja joita arvostat, ovat tärkeät. Kukaan ei voi sanella sinulle uutta elämäntapaa ja -rytmiä. Sinulla on tässä valta ja etuoikeus. Uudet tavat ja muutokset onkin mitä parhainta sovittaa sinun jo toimiviin ja hyväksi havaittuihin arkirutiineihisi sekä elämäntilannettasi tukeviin toimintoihin. Silloin myös muistat tehdä näitä asioita sekä koet hyötyväsi niistä.

Sinun ei tarvitse elää jatkuvan kieltäymyksen tiellä. Elämä ei ole vain lista kielletyistä asioista. Usein keskitymme enemmän ongelmiin kuin ratkaisuihin. Asian pitäisi olla juuri päinvastoin. Sinulla on aina mahdollisuus lisätä elämääsi positiivisia asioita. Unohda negatiiviset. Kun elämäsi täyttyy hyvällä, se automaattisesti häätää pois pahan.

Sinulla on oma tahtisi mennä eteenpäin prosessissa. Sinun persoonasi vaikuttaa siihen, miten etenet. Temperamenttisi ja hermostosi vaikuttavat reagointiisi eri tilanteissa. On siis varsin erikoista, että vaikka olemme kaikki yksilöitä ja täysin erilaisia persoonia ja elämäntilanteemme on aivan omanlaisemme, kuvittelemme monesti, että samat ohjeet ja muutokset toimivat ja sopivat kaikille.

Tämä ajattelumalli on onneksi murenemassa ja alamme tajuta, että jokainen on oman elämänsä paras asiantuntija ja tarvitaan paljon räätälöintiä, että jokaiselle löytyy sopivia tavoitteita, jotta pysyvät muutokset ovat mahdollisia.

Sinulle ei ole olemassa valmiita ohjelmia ja ratkaisuja. Sinä ja sinun elämäsi ovat alkupiste. Sinun on itse tehtävä tämä löytöretki omiin arvoihisi ja unelmiisi sekä oivallettava se, mitä tällä matkalla tarvitaan. Silloin saat jotain aitoa, pysyvää ja merkityksellistä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki #20 Liiku myös kovalla teholla

Kovatehoisessa liikunnassa ja lihasrasituksessa hengitys- ja verenkiertoelimistö ei kykene huoltamaan lihasten hapentarvetta, jolloin lihaks...