sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

Vinkki #3 Ravinto on sekä välttämättömyys että sallittu nautinto

Ruoka voi olla meille ihana nautinnon lähde, mutta se on myös polttoainetta kehollemme. Olet kuin polttoaineella kulkeva ajoneuvo - mitä enemmän ajat, sitä enemmän tarvitset polttoainetta. Huomionarvoista on, että täynnä olevaan tankkiin ei kannata tankata - se on silkkaa tuhlausta.

Ravintoa olisi saatava juuri sen verran kuin oikeasti tarvitaan.

* liian vähällä ravinnolla matkanteko loppuu lyhyeen
* liian suuri määrä ravintoa kerääntyy rasvaksi kehoomme

Ajoneuvoakaan ei voi tankata silloin kun huvittaa eikä tankkiin kelpaa mikä hyvänsä. Ihmisenkään polttoaineeksi ei riitä mikä tahansa suuhun menevä. Sopiva ruokailurytmi ja -määrä on yksilöllistä ja riippuu paljon henkilön mieltymyksistä ja elämäntilanteesta sekä kuormituksesta.

Tärkeämpää on puhua tarpeen mukaisesta syömisestä kuin terveellisestä ruokavaliosta. Se kun on kovin vaihtelevaa, että mikä on kenellekin terveellistä ja tarpeen mukaista. On eroa, oletko liikkumaton, liikkuja vai urheilija. Huippu-urheilijan kuormitus on sitä luokkaa, että hänen on syötävä seitsemän kertaa päivässä. Hyvä aterioiden määrä onkin noin 4-7 kertaa päivässä.

Tärkeää on, että ruokailusi on tarpeidesi ja tavoitteidesi mukaista, päivän aikana syödään monipuolisesti, värikkäästi ja ruoka koostuu laadukkaista aineksista

* hiilihydraateista: viljavalmisteet, peruna, juurekset, hedelmät, marjat ja vihannekset
* proteiineista: vähärasvainen liha, kala, siipikarja, soija, kvinoa, palkokasvit, kananmuna ja maitotuotteet
* rasvoista: öljyt, kala, pähkinät, siemenet
* vitamiineista sekä kivennäis- ja hivenaineista



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki #20 Liiku myös kovalla teholla

Kovatehoisessa liikunnassa ja lihasrasituksessa hengitys- ja verenkiertoelimistö ei kykene huoltamaan lihasten hapentarvetta, jolloin lihaks...