sunnuntai 31. maaliskuuta 2024

Vinkki #10 Kohtaa rohkeasti tunteita - kuten pelko

 Kohtasin tänään Pelon. Ellen olisi huomannut silmien liikettä, olisin luullut hänen kuolleen. Ajattelin, että pelko on halvaantunut. Mutta hän olikin vain niin ahdistuneessa tilassa, että se lamaannutti hänet kokonaan. Kun pelko viimein uskalsi puhua, hän oli niin täynnä huolta. Hän oli tavattoman ujo ja nolostunut kaikesta, mitä sanoi tai teki! Enpä ole koskaan kohdannut epävarmempaa henkilöä.

Kun pelko viimein kykeni kertoa minulle itsestään, tajusin että hän onkin hyvin luonnollinen. Ainoa mitä hän yrittää on vain selviytyä. Hänessä oli viisautta, joka ilmeni varovaisuutena ja hyvin vastuullisena toimintana, siksi hän tuntui selviytyvän arjen yllättävistä tilanteista hyvin. Ihailin hänen suunnitelmallisuuttaan ja miten hän kykeni hallitsemaan tekemillään toimilla epävarmuuttaan.

Tajusin, että tulen kohtaamaan pelon usein myös tulevaisuudessa. En mitenkään voi vältellä häntä, vaikka oloni hänen seurassaan onkin usein hyvin epämiellyttävä. Mutta minun täytyy olla tietoinen, että hän tulee vastaan silloin tällöin. Se vaatii minulta ymmärrystä pelkoa kohtaan, että hän on toisinaan hyvin arvaamaton.

Jollain hetkellä hän voi vain ohittaa minut ja tulee häivähdys hänen olemassaolostaan. Joskus hän kylvää ympäristöönsä runsaasti jännittämistä, epäuskoa ja epävarmuutta. Toisinaan taas vastassa on pelon lietsoma paniikki ja kaaos.

Pelolla on myös hyvin ikävä tapa kaivaa asioita menneisyydestä ja maalailla hurjia kuvia tulevaisuudesta. Hän myös osaa muuttaa asioiden muotoa niin, että ne näyttäytyvät aivan uutena. Sanon suoraan, että minusta on toisinaan hyvin vaikeaa kohdata pelko.

Mutta olen tajunnut, että hänet on vain syytä ottaa vastaan sellaisena kuin hän on, vaikka mukavampaa olisi ohittaa hänet, työntää syrjään tai torjua hänen lähestymisyrityksensä. Pelko voi leikkiä tulevaisuudella, pettymyksillä, onnettomuuksilla, luonnonilmiöillä, eläimillä, ihmisillä ja ihan millä hyvänsä. Se on peijakkaan kekseliäs veijari.

Kun rohkenen ottaa vastaan pelon, pääsen vähemmällä. Sillä jos käännytän hänet pois, saatan joutua ottamaan seurakseni hänen sijaansa vihamielisyyden, halveksunnan, suorittamisen, ylihuolehtimisen tai täydellisyyden tavoittelun. Parempi siis vain kohdata pelko ja oppia olemaan hänen kanssaan. Sillä nuo muut ovat minulle jo ihan liikaa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki #21 Arvostatko itseäsi? Testaa tehtävän avulla

Arvostavassa kyselyssä (Appreciative Inquiry, David Cooperrider and  Suresh Srivastva, 1987.) ajatuksena on keskittyä ongelmien sijaan  mahd...