torstai 21. maaliskuuta 2024

Vinkki #5 Arvosta hyötyliikuntaa ja monipuolisuutta

Jos ajatellaan kaikkia niitä hyötyjä, mitä arjen puuhien lomassa tuleva liikunta tuo tullessaan, on kiistämätön tosiasia, että menetämme paljon sivuuttamalla sen. Menetämme paljon muutakin kuin terveyshyödyt.

Ulkoilu ja aktiviteetit koko perheen voimin, työ-, koulu- ja treenimatkat pyöräillen tai kävellen sekä pihapelit- ja leikit kavereiden kanssa tuovat liikunnan lisäksi niin paljon sisältöä ihmisen elämään. Toisinaan arjen hektinen meno saa nämä seikat unohtumaan, jos yritämme vain selviytyä seuraavaan päivään.

Yksi huomionarvoinen asia on se, että kun on aktiivinen arkiliikunnassa ja peruskunto paranee jo sen ansiosta, voi ohjatuissa treeneissä ja liikuntaharrastuksissa keskittyä muihin seikkoihin - kuten vaikkapa itse liikunnan riemuun ja tekniikkaan.

Monipuolisuus on siksikin liikunnassa tärkeää, että meidän tulisi huomioida kolme osa-aluetta, jotka tarvitsevat harjoitusta: hengitys- ja verenkiertoelimistö, hermosto sekä lihakset. Yksipuolisella liikunnalla näitä kaikkia kolmea voi olla vaikea harjoittaa.

Jatkuvuudella ja toistoilla on iso rooli liikunnassa. Jos halutaan, että kunto todella kehittyy, meillä täytyy tulla rakenteellisia muutoksia elimistöömme – se vie kuukausia ja joskus jopa vuosia. Toiminnalliset muutokset ja reaktiot ovat nopeita ja usein liikunnan aloittanut huomaa jotkin liikunnan hyödyt hyvinkin nopeasti. Nopeat muutokset ovat kuitenkin harvoin pysyviä.

Säännöllisellä liikunnalla on lukuisia eri terveysvaikutuksia. Kaikkien elintoimintojemme kannalta säännöllinen liikkuminen on ensiarvoisen tärkeää. Lyhyesti lueteltuna liikunnan terveysvaikutukset kohdistuvat

* sydän- ja verenkiertoelimistöön
*  lihaksistoon
* hermostoon
* aineenvaihduntaan
* luustoon
* niveliin ja jänteisiin
* mielialaan ja henkiseen vireyteen
* itsetuntoon

Sinulle tärkeää on – olipa kyse sitten arkiliikunnasta tai ohjatusta - löytää liikuntamuodot, jotka sopivat

* elämäntilanteeseesi
* arkirytmiisi
* mieltymyksiisi
* tavoitteisiisi
* ja jotka kulkevat mukana elämässäsi

Se on upeaa, kun opit nauttimaan liikunnasta. Siinä samalla opit nauttimaan yhä enemmän myös kehostasi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki #20 Liiku myös kovalla teholla

Kovatehoisessa liikunnassa ja lihasrasituksessa hengitys- ja verenkiertoelimistö ei kykene huoltamaan lihasten hapentarvetta, jolloin lihaks...