perjantai 29. maaliskuuta 2024

Vinkki #9 Sinunkin suorituskykysi voi parantua

On eräs mielenkiintoiselta - ja vähän vaikealtakin - kuulostava termi, joka on hyvin tärkeä sisäistää, jos haluaa ymmärtää, miten jokin kuormitus johtaa suorituskyvyn paranemiseen. Kyseessä on superkompensaatio, joka on kaiken harjoituksen ja kehityksen perusta.

Superkompensaatio on helpoin ymmärtää konkreettisen esimerkin kautta:

Lähdet juoksulenkille. Jonkin aikaa juostuasi alat hengästyä ja juoksu tuntuu raskaalta. Kehoosi alkaa muodostua energia- ja nestevaje, kuona-aineita sekä mikroskooppisen pieniä lihassoluvaurioita. Tapahtuu siis, että suorituskykysi laskee lähtötasosi alapuolelle monien eri asioiden summana tämän juoksulenkin vuoksi.

Kehosi täytyy juoksulenkin jälkeen korjata sen aiheuttamaa neste-, suola- ja sokeritasapinoa sekä poistaa kuona-aineita. Nämä kehossasi tapahtuvat korjausmekanismit tapahtuvat pitkälti homeostaasin vaikutuksesta.

Homeostaasi tarkoittaa tietyn systeemin sisällä vallitsevaa tasapainoa. Tässä tapauksessa se on sinun elimistösi tasapaino, jota kehosi ryhtyy automaattisesti korjaamaan, kun jossain kohtaa havaitaan epäsatapainoa.

Homeostaasi säätyy erilaisten palautemekanismien avulla, joita ovat esimerkiksi erilaiset entsyymit, hormonit ja mekaaniset ärsykkeet. Lenkin jälkeen tarvitset pienen loppuverryttelyn sekä nestettä ja ravintoa, jotta kehosi alkaa tehokkaasti korjaamaan sen järkkynyttä tasapainoa.

Lopulta lepo ja uni tekevät lopun työn nostamalla sinun suorituskykysi entiselleen. Kun tätä toistetaan, suorituskykysi alkaa paranemaan kerta kerralta, kun kehosi koettaa parantaa itse itseään kestävämmäksi.



Superkompensaatiossakin siis tarvitaan ne kolme tärkeää osa-aluetta, 
jotka ovat hyvinvoinnillesi tärkeitä – kuormitus, ravinto ja lepo. Pelkkä kova kuormitus ilman riittävää ravintoa ja lepoa vie kehon voimakkaaseen stressi- ja rasitustilaan ja stressi jos mikä heikentää ja estää superkompensaatiota tehokkaasti.

Jos taas ei kuormitusta tule, ei synny tarvetta kehon omille korjausmekanismeille eikä näin ollen suorituskykykään kasva. Päin vastoin, se voi jopa laskea, jos on pelkkää ravintoa ja lepoa eikä lainkaan aktiivisuutta elämässä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki #20 Liiku myös kovalla teholla

Kovatehoisessa liikunnassa ja lihasrasituksessa hengitys- ja verenkiertoelimistö ei kykene huoltamaan lihasten hapentarvetta, jolloin lihaks...