keskiviikko 10. marraskuuta 2021

Joulupukki ja Jeesus

Wautsiwau! Onpas ollut touhua! En ehtinyt tiistaista kirjoittaa mitään kun on ollut sen verran kaikenlaista tekemistä. Olen nimittäin sitä mainitsemaani yrittäjäystävää auttanut ja nyt kai sen saa jo julkistaakin: kyseessä on itse Joulupukki! :) Eli ystäväni ja hänen vaimonsa avaavat Sampokeskukseen Joulupukin kaupunkitoimiston. Avajaiset ovat tulevana lauantaina 13.11. samalla kun on Rollon pikkujoulut eli kolmen kauppakeskuksen yhteinen joulunavaus. Joulupukki esiintyy päivän aikana kaikissa kolmessa kauppakeskuksessa ja hänen erityinen laulava tonttunsa Sampokeskuksessa iltapäivällä.

Kaupunkitoimiston saamisessa lauantaiksi avajaiskuntoon onkin riittänyt tekemistä monelle henkilölle ja taholle. Itse olen auttanut someviestinnän aloittamisessa ja tiedotteiden laatimisessa. Tosin olen kyllä yhtä sun toista muutakin tehnyt...muun muassa etsinyt liikkeeseen rekvisiittaa kirpparilta. Olen niin innoissani ystävieni puolesta - heille tulee siihen ihana ja sympaattinen yhteinen juttu. Joulupukki on tavattavissa aivan kaupungin sydämessä ympäri vuoden ilman maksua. Joulupukin taidetta on nähtävillä ja Pukin toimistosta voi ostaa mm. aivan ihanaa, paikallista mustikkakahvia, paitoja, postikortteja, mukeja jne. Toimistosta saa halutessaan myös ostaa muistoksi kuvan tästä taianomaisesta kohtaamisesta Joulupukin kanssa.

Ajattelin itse olla mukana auttamassa ja tsemppaamassa, että lauantaina kaikki sujuisi mukavasti. Olisi ihanaa, jos ystäväni saisivat nauttia avajaispäivästä täysin siemauksin. Tosin taitaa olla niin, että tuommoisessa tilanteessa stressiltä ei voi välttyä! Tosin tämä Joulupukki on rautainen ammattilainen ja tehnyt hommaa vuosia, että itse Pukkina olo tuskin stressaa eikä laulava tonttukaan mikään aloitteleva esiintyjä ole vaan täysin konkari - joten stressiä tulee lienee ennemminkin koko paketin kasaan saamisesta.

Vaikka päivät on nyt menny tässä Pukkihommassa, muutakin elämää tapahtuu. Sitä perusjuttua lähinnä - välissä kun ehditään, pestään pyykkiä, laitetaan ruokaa ja ulkoilutetaan koiria. Kävimme tiistaina lapsen kanssa siellä käden magneettikuvauksissakin. Nyt vaan odottelemme ensi viikkoon tuloksia. Kuulin myös ikäviä uutisia - tai voivat ne olla tavallaan hyviäkin - sillä sairaana ollut kotiseurakuntamme jäsen oli siirretty Lapin keskussairaalasta Ouluun. Ikäviä siksi, että yleensä Ouluun siirretään vakavammin sairastuneita. Mutta toisaalta hyväkin, koska siellä on paremmat mahdollisuudet tutkia ja selvittää, mistä on kyse. Lupasin, että rukoilemme hänen puolestaan. Sitten torstaina illalla ihan porukallakin.

Tänään meillä oli taas Xee-kurssi. Tapasimme tänään jälleen tiimimme kanssa mielenkiintoisen ja mukavan ihmisen, joka oli ihanan avoin keskustelija ja hyvin rehellinen semmoisella jotenkin kauniilla tavalla. En oikein muuten osaa sitä kuvailla. Meillä oli pitkät ja hyvät keskustelut. Tämä henkilö koki, että Jumala tai jokin korkeampi voima on kyllä olemassa ja hän jopa äänettömästi on rukoillutkin. Hän myös oli nähnyt omassa isässään valtavan positiivisen muutoksen, kun tämä oli vanhoilla päivillään alkanut uskoa Jeesukseen. Silti nimenomaan Jeesuksen rooli ja merkitys tälle henkilölle oli epäselvä ja myös hankala hyväksyä. 

Tämän olen huomannut olevan kovin yleistä. Jotenkin on helppo uskoa johonkin korkeampaan voimaan, universumin voimaan, erilaisiin jumaliin ja jopa Raamatussa kuvattuun Jumalaan. Mutta Jeesuksen hyväksyminen haastaa ihmisen. Jeesus on ilmeisesti helpompi todeta joksikin hahmoksi kuin historialliseksi henkilöksi ja todelliseksi, maan päällä oikeasti eläneeksi ihmiseksi. Kerrotaanhan Hänen kuitenkin olevan Jumalan poika, Jumala ja ihminen, täysin synnitön Jumalan voideltu. Isoja juttuja. Vaikka lähteitä on vähän, historialliset todisteet ja aikalaiskirjoitukset kuitenkin todistavat henkilön nimeltä Jeesus Nasaretilainen olleen olemassa ja aiheuttaneen hämminkiä opetuksillaan ja seuraajiensa kanssa tuohon aikaan hyvin merkittävässä maailman keskuksessa eli Jerusalemissa ja sen lähiympäristöissä.

Ja vaikka tunnustaisikin Jeesuksen olevan historiallinen henkilö, voikin olla vaikeampaa tunnustaa Hänet Messiaaksi ja koko ihmiskunnan syntien sovittajaksi. Raamatussa kuvatut tapahtumat tuntuvat niin kaukaisilta ja menevät yli ymmärryksen. Ja kuten tänään keskustelukumppanimme sanoi; jos ei koe tarvitsevansa Jeesusta eikä ole saanut selvää merkkiä Jumalalta, että Hän kutsuu seuraamaan ja kohtaamaan Jeesuksen, niin asia ei ole ajankohtainen. Jumalaa ei oikein tarvita muuta kuin hädän hetkellä ja Jeesus on ikäänkuin semmoinen sivuroolissa oleva tyyppi.

Tätä minä olen Jumalalta rukoillut ja kysellyt. Kun eipä Jumalaa voi ihmiselle todella ilmaista kukaan muu kuin Jumala itse Pyhän Henkensä kautta. Ilman Jumalan Pyhän Hengen toimintaa ei ihminen älyä tarvitsevansa Jeesusta, eikä ymmärrystä synnistä  ja parannuksen tekemisen tarpeesta tule. Jeesukseen uskovilla on tehtävä pitää esillä evankeliumia ja todistaa Jeesuksesta, mutta Jumalan tehtäväksi jää se osuus, että evankeliumi todella sitten on voima pelastukseksi jokaiselle, joka uskoo. 

Toisaalta nämä Jumalan valtakunnan asiat ovat helppoja - tehdään kuten on pyydetty ja Iskä hoitaa loput. Toisaalta kaipaan niin kovasti Jumalan voimakkaampaa liikehdintää, että ilman sanojakin ihmiset kokisivat Jumalan pyhyyden ja läsnäolon, mistä automaattisesti seuraa ymmärrys omasta kykenemättömyydesta ja syntisyydestä. Kun siinä me ihan kaikki ollaan just samalla viivalla - yhtä pieniä.

"Jeesus sanoi hänelle: "Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani." Joh. 14:6

"Ei kukaan voi tulla minun tyköni, ellei Isä, joka on minut lähettänyt, häntä vedä; ja minä herätän hänet viimeisenä päivänä. Profeetoissa on kirjoitettuna: 'Ja he tulevat kaikki Jumalan opettamiksi'. Jokainen, joka on Isältä kuullut ja oppinut, tulee minun tyköni." Joh. 6:44-45

"...sillä Jumala on se, joka teissä vaikuttaa sekä tahtomisen että tekemisen, että hänen hyvä tahtonsa tapahtuisi. Tehkää kaikki nurisematta ja epäröimättä, että olisitte moitteettomat ja puhtaat, olisitte tahrattomat Jumalan lapset kieron ja nurjan sukukunnan keskellä, joiden joukossa te loistatte niinkuin tähdet maailmassa, tarjolla pitäessänne elämän sanaa, ollen minulle kerskaukseksi Kristuksen päivänä siitä, etten ole turhaan juossut enkä turhaan vaivaa nähnyt." Fil. 2:13-16

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vinkki #22 Kohtaa rohkeasti tunteita - kuten ylpeys

Osasin odottaa häneltä jonkinlaista ylemmyyden tunnetta. Tiesin kyllä, että y lpeydellä on loistavan hyvä itsetunto. Hän nauttii ihailusta j...